Jozef Metelka: „Ak cestu nenájdem, spravím si ju“. S týmto heslom nás pri tomto kúsku oslovil plodný západoslovenský pivovar.
Žiwell 11° (obsah alk. 4,3%) je jednou z mnohých sérií známeho piešťanského pivovaru. Patrí k tým produktom, ktoré sa viac sústreďujú na konzumentské preferencie. Stavia na efekt zlatého moku, ktorý má scénu ležiakov rozvíjať o zaujímavé ingrediencie.
Pivo sme boli osobne ochutnať na Piešťanskom pivnom festivale tohto roku (2018). Niet moc teda špekulovať, či sa výčap líši od kvality usadeného chmeľu v sklenenej fľaške – budeme ich hodnotiť podľa tých istých kritérií.
Svoju najväčšiu výhodou stavia na variácií 4 druhov sladových príchutí: konkrétne viedenskej, bavorskej, plzeňskej a s karamelovým ochucovadlom.
Spolu s „živelnou“ arómou sladu sa vyznačuje osobitosťou, charakterom a DNA typického ležiaku. Tieto kombinácie poznáme z iných 11sok v hlavne českej, holandskej či nemeckej pivovarníckej scéne.
Porciu žateckého chmeľu dopĺňa kvasinkami s vodou. Je to taký skôr priemerný zmyslový ležiak s nadstavbou. Avšak veľmi konzervatívny a vo svojej opatrnosti nie tak poctivý remeselný kumšt, pretože vedome oslovoval zákazníkov kvôli svojej neobyčajne piteľnej remeselníckej chuti.
Plusy:
Snaží sa zvýrazniť ležiakovú chuť
Pripravená s receptúrou v remeselnom pivovare
Kombinácia niekoľkých druhov sladu
Horkosť 38 IBU
Nepasterizované
Mínusy:
Ďaleko od originálnosti
Silná (a hlavne kvalitnejšia) konkurencia – taký svijanský máz je známy napr. krúživým efektom, stabilná pena a bylinný chmeľ sa vzácne doplňuje, pričom technológie sú tradičné. Samozrejme záleží od typu svijanského mázu.
Slabá pozícia na trhu
Hodnotenie: 3/5