Food & Drink Lifestyle Názory a komentáre Novinky Šport Zaujímavosti

Zero Sugar nemusí byť bez cukru – na čo si treba dávať pozor pri výbere „zdravších“ snackov?

Na trhu nájdeš tyčinky, ktoré uvádzajú nulový obsah cukrov. Podobne ako v prípade nápojov s označením „light“. Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Cukor je v týchto produktoch nahradený chemickou zlúčeninou, ktorá sa v tele premieňa na cukry. Označenie „zero sugar“ býva nebezpečné najmä pre diabetikov.

Ďalšou veľkou témou v potravinárstve a výrobe sú aditíva, umelé cukry, či konzervačné látky. Populárne medzi spotrebiteľmi sú najmä umelé sladidlá, ktoré navonok šetria kalórie, avšak organizmu nie vždy prospievajú. O informácie k tejto téme sme požiadali Slovenskú firmu MAX SPORT, ktorá svoje zdravé produkty distribuuje do celého sveta. Stojí za ňou Petr Kulich.

Krajiny majú svoje pravidlá o používaní a množstve aditív v produktoch. Zatiaľ čo firmy v Európe bojujú s problematikou dvojitej kvality, slovenská firma Max Sport si drží rovnakú receptúru pre všetky exportné krajiny. Aktuálny počet vzrástol na 45, pričom nedávno pribudli Irán a Saudská Arábia. Výrobca sa neobáva ani rozličných zákonov v oblasti potravinárskych aditív – všetky výrobky majú certifikované bez obsahu nebezpečnej chémie. Rozdielne zákony práve v tomto prípade hrajú do karát výrobcom, ktorý argumentujú odlišné receptúry. „Produkty Max Sport prešli testom kvality CEFF (Certified E-Friendly Food) a teda sú certifikované – bez obsahu nebezpečnej chémie. Vďaka tomu nemusíme receptúru meniť ani v prípade odlišných limitov aditív v jednotlivých krajinách, kam produkty vyvážame.“

Na čo sa teda pri výbere zdravých snackov sústrediť?

Preberáme v potravinách bio zeleninu, odmietame kura plné antibiotík aby sme sa vyhli chémii ktorú prijímame v strave. Rovnaký princíp platí aj pri výbere  tyčiniek – vyhýbajte sa zložkám ako chemické sladidlá. Produkty Max Sportu sú certifikovane certifikátom CEFF, čo znamená „Bez nebezpečnej chémie“.

Obsah bielkovín

Dôležité je, aby bielkovinové zdroje pochádzali z kvalitného WPC (srvátkového koncentrátu) a izolátu sójovej bielkoviny. Nemali by obsahovať žiaden kolagén, žiadne vaječné bielkoviny ani denaturovaný mliečny proteín.

Obsah vlákniny

Vláknina je dôležitá zložka stravy, ktorá vyvoláva pocit plnosti, napomáha k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí preventívne proti chorobám, zvyšuje komfort pri vykonávaní veľkej potreby. Ideálny denný príjem sa pohybuje medzi 20-30g. Tyčinky Max Sport majú vysoký obsah vlákniny a dokonca v proteínových tyčinkách probiotickú vlákninu s imunostimulačným efektom.

Obsah cukru

Je dôležité poznamenať, že sacharidy zaisťujú bunkám hlavný zdroj energie, sú preto pre naše telo nepostrádateľné. V kontexte zdravej životosprávy je skôr podstatný pomer. V prípade, že držíte diétu pomer bielkovín k cukrom bude 2:1, ale aj 1:1 nie je škodlivý. Pokiaľ si dávate tyčinku po záťaži alebo tréningu, či sa zameriavate na budovanie svalstva, aj pomer 1:2 je stále vhodný.

Obsah trans tukov

Transmastné kyseliny zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a spôsobujú srdcovo-cievne ťažkosti. Okrem margarínov, hranolčekov, fast foodoch ich nájdete aj proteínových tyčinkách. Tyčinky s označením 0% trans fat sú lepšou voľbou s ohľadom na zdravú životosprávu.

Palmový olej

Palmový olej je pre jeho vlastnosti obľúbenou zložkou v potravinárstve. Ak sa však zaujímate o životné prostredie, vyberajte tyčinky bez obsahu palmového oleja. Príkladom je proteín KINGSIZE, ktorý je šetrný k prostrediu.

Slováci chcú zdravšie varianty slaných chipsov

Chipsy ako občerstvenie na oslave, doplnok pri sledovaní televízie či pri stretnutí s priateľmi. Slováci sú skrátka milovníci chipsov a potvrdzujú to aj výsledky prieskumu realizovaného spoločnosťou MAX SPORT pri príležitosti Svetového dňa chipsov, ktorý pripadá na 14.marca. Vyplynulo z neho, že chipsy sú najbežnejšou pochutinou, na ktorej si Slováci pochutnajú, aspoň občas ich konzumuje takmer 81% z nás. Takmer 65%  si ich dá viackrát za mesiac, viac ako štvrtina dokonca niekoľkokrát týždenne. Respondenti na Slovensku odpovedali na otázky súvisiace s konzumáciou slaných snackov a trend je jasný – Slováci preferujú zdravšie druhy slaných dobrôt. A MAX SPORT pre nich našiel riešenie pre zhrešenie, nové Protein Chips.

Ako ukazuje prieskum, ľudia radi „zhrešia“ menej zdravými potravinami, pričom chipsy hrajú veľmi dôležitú spoločenskú úlohu, pretože si ich ľudia najčastejšie vychutnávajú na oslavách alebo v spoločnosti rodiny či priateľov. Konzumáciou menej zdravých potravín je však často sprevádzaná výčitkami a pocitom viny, preto sa zákazníci čoraz častejšie obracajú k alternatívnym variantom, ktoré obsahujú menej tukov, soli alebo sú pripravované iným spôsobom. Celých 98% respondentov je ochotných pri zachovaní chuti a ceny vymeniť klasické chipsy za tie zdravšie!

O autorovi

Natália Jabůrková

Natália Jabůrková

Absolvovala Štátne Konzervatórium v Bratislave – hudobno-dramatický odbor a VŠMU Teóriu a kritiku divadelného umenia so špecializáciou na tanečné umenie, ktorému sa venuje dodnes. Spolupracuje s viacerými odbornými, populárnymi portálmi a na blogu Baletu SND - Zaži skutočnú vášeň. Pôsobila ako PR manažérka SND a v súčasnosti si vybrala súkromný sektor. Miluje seriály Game of Thrones, Suits, The Good Doctor či Resident.