Food & Drink Lifestyle

Zdraviu prospešné účinky konzumácie čili papričiek

Pre niektorých je čili iba korenina, bez ktorej si nevedia predstaviť jedlo pre jeho jedinečnú pikantnú chuť, ale pre iných je čili alternatívny liek na rôzne zdravotné neduhy.

Dochucovacie účinky chilli papričiek nemožno exaktne uchopiť v celoplošných meradlách či štatistických ukazovateľoch. Jedno je však viac než isté: konzumuje sa po celom svete a jej obľúbenosť možno spozorovať na všetkých kontinentoch i medzi rôznymi skupinami obyvateľstva. Jedni ich využívajú ako doplnok k hlavnému chodu a pre ozvláštnenie štipľavej chuti, druhí jej výnimočnosť badajú v alternatívnejších liečiacich kúrach.

História a účinky

Čili papričky podľa archeologických vykopávok ľudia poznali už 7000 rokov pred n.l., keď ich v Strednej Amerike používali Indiáni. V treťom tisícročí pred n.l. ich už bežne pestovali starí Inkovia, ktorí ich pokladali za posvätné rastliny. Obľúbené boli aj u Mayov, Aztékov, ale aj Olmékov. Čili papričky sa však do Európy dostali až v roku 1493, kedy ich do Španielska priviezol lekár na druhej Kolumbovej výprave Diego Alvarez Chanca.

Čili papričky nám nielen zvyšujú chuť do jedla, ale majú aj liečivé účinky. Liek, ktorý síce páli, ale účinne pomáha. Kapsaicín v čili papričkách podporuje krvný obeh, zvyšuje rýchlosť metabolizmu a pri nádche prečistí aj nosné kanáliky. A nielen to. Kapsaicín sa používa pri liečení podliatin, ale aj omrzlín, dokonca sa vo väčších dávkach pred operáciami podáva do kože, kde zmenšuje pooperačné bolesti. Tu sa samozrejme používa čistý kapsaicín, aby sa predišlo infekciám.

Baktérie Vibrio vulnificus, ktoré spôsobujú otravu ustricami alebo suši, neznášajú čili papričky, ktoré ich doslova ničia. Nebezpečné baktérie E-coli alebo salmonely takisto účinne zničíte týmto pálivým liekom. Diabetikom znižuje kapsaicín hladinu krvného cukru, bráni tiež usadzovaniu hlienu v pľúcach a pomáha zastaviť krvácanie z rezných rán.

ppppppp

Čili môže byť čerstvá, šťavnatá, suchá, vysušená, či mletá. Záleží od receptúry i zdroja pestovania.

Ľudia v Mexiku, Latinskej Amerike, ale aj v Indii, kde je známa pikantná kuchyňa, sú menej náchylní na niektoré rakovinové ochorenia. Doteraz to vedci nevedeli uspokojujúco vysvetliť. Experti z Nottinghamskej univerzity však dokázali, že kapsaicín vie zabíjať rakovinové bunky. Odborne sa to volá apoptóza, kedy sa kapsaicín naviaže na bielkoviny v rakovinovej bunke, a tak ju doslova „prinúti k samovražde“.

V posledných rokoch vedecký tím z Pittburskej univerzity potvrdil štúdiu vedcov z Nottinghamu, a oznámil, že pri laboratórnych pokusoch kapsaicín zredukoval na polovicu rakovinový nádor pankreasu, ale aj prostaty. A úplne stačilo, že dávky kapsaicínu sa rovnali množstvu zodpovedajúcemu trom jedlám z čili papričiek za týždeň. Vedci tvrdia, že kapsaicín ľudia prijímajú v potrave už dlhé tisícročia, a teda nie je zdraviu škodlivý. Vedecké tímy tak začínajú pracovať na liekoch proti rakovine obsahujúcich kapsaicín.

Efekty na bioorganizmus

V kuchyni sa čili papričky používajú čerstvé, sušené, marinované, pečené, grilované, celé, mleté … Všeobecne platí, čím sú menšie a červenšie, tým sú ostrejšie. Za túto neopakovateľnú štipľavú chuť vďačia spomínanej látke kapsaicín.

Pri konzumácii čili papričiek sa v tele uvoľňuje hormón šťastia – endorfín. Po ich konzumácii človek pociťuje uvoľnenie, pohodu a dokonca pôsobia aj ako prírodné afrodiziakum.

Červené obsahujú veľa betakaroténu, flavonoidov, minerálov a vitamíny C, B1, B2, E a vitamín A. Zároveň je to potravina s antibakteriálnymi účinkami a so značným množstvom antioxidantov, pôsobí ako prírodné antibiotikum a podľa posledných informácii pôsobí aj protirakovinovo.

  • zrýchľuje metabolizmus
  • napomáha spaľovanie tukov v tele
  • navodzuje pocit nasýtenosti, ale zároveň aj zvyšuje chuť do jedla
  • upravuje trávenie
  • podporuje krvný obeh, chráni srdce
  • napomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi
  • ničí nebezpečné baktérie E-coli alebo salmonely
  • pri nádche prečisťuje nosné kanáliky
  • zabíja rakovinové bunky (apoptóza), kapsaicín sa naviaže na bielkoviny v rakovinovej bunke, a tým sa bunka sama zlikviduje (bunková samovražda)

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1wWacJVXXXXXXaXXXq6xXFXXXD/free-shipping-font-b-Green-b-font-food-Spicy-Natural-Organic-Food-red-font-b-chilli.jpg

aliexpress.com

Čínski vedci zistili, že látka, ktorá spôsobuje viac či menej príjemné pálenie v ústach, takisto pomáha uvoľniť tepny a cievy. „Napríklad na severe Číny sa hypertenzia objavuje približne u 20 percent obyvateľstva, kým na juhu len v 12 až 14 percentách populácie. Práve juh je známy svojou pikantnou kuchyňou,“ uviedol výskumník Žiming Žu.

Aké najštipľavejšie poznáme?

Vo svete sa pestuje veľmi veľa druhov čili papričiek rôznej chuti i štipľavosti, ale ktorá z nich je najštipľavejšia?
Scovillová jednotka – stupnica nazvaná podľa amerického chemika Wilbura L. Scovilleho, ktorý v roku 1912 publikoval metódu porovnávania štipľavosti papričiek. Štipľavosť sa meria podľa množstva kapsaicínu tzv. Scovillovými jednotkami.

Najštipľavejšou čili papričkou na svete je momentálne odroda Bhut Jolokvia. Na Scovillovej stupnici dosahuje táto paprička index štipľavosti viac ako milión jednotiek.

Dlhú dobu si prvenstvo držala odroda Red Savina habanero, ktorá na stupnici štipľavosti dosahovala 577 tisíc Scovillových jednotiek.

Pre predstavivosť, známe Tabasco má 30 až 50 tisíc Scovillových jednotiek. Pre zmiernenie pálenia v úst nezapíjajte rúškom vody, mlieko je účinnejšie.

yyyyyyyyyy

Ja osobne som si takisto zaobstaral substrát spolu s kvetným porastom a snáď ju budem vedieť primäť k opakovanej obnoviteľnosti.

 

 

Zdroje:

http://www.zdravieastyl.sk/potraviny-a-vyziva/292-cili-papricka-stiplava-vsak-zdraviu-prospesna

http://magazin.atlas.sk/zdravie/cili-dokonaly-palivy-superliek/682375.html

http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/13650-cili-papricky-si-vedia-poradit-s-vysokym-krvnym-tlakom/

O autorovi

Martin Hladký

Martin Hladký

Študuje na Fakulte ekonomiky a manažmentu v Nitre a mimo toho sa zaujíma o rôzne úrovne spoločenského poznania. Kedysi aktívnejšie športovanie vymenil za vzťah k filmovému umeniu a umeniu v rôznych jeho oblastiach.