Kultúra & umenie

Vyhlásenie víťaza Anasoft litera na Rádiu Devín

By  |

V pondelok 19. septembra 2016 o 19:00 sa v priamom prenose Rádia Devín dozvieme meno 11. víťaza najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera. O laureátovi rozhodne päťčlenná odborná porota, ktorú tento rok tvoria literárne vedkyne Zuzana Bariaková a Marta Součková, veľvyslanec Slovenskej republiky v Bruseli a prekladateľ Stanislav Vallo, literárny vedec a publicista Radoslav Passia, český vydavateľ a organizátor najväčšieho stredoeurópskeho literárneho festivalu Petr Minařík.

Spomedzi 191 hodnotených kníh, vydaných v roku 2015, vybrala odborná porota do finále nasledovné prozaické diela v abecednom poradí:

• Balla: Veľká láska (Koloman Kertész Bagala)
  • Jana Beňová: HoneymOon (Marenčin PT)
  • Irena Brežná: Nevďačná cudzinka (Aspekt)
  • Dušan Dušek: Ponožky pred odletom (Vydavateľstvo SLOVART)
  • Zuska Kepplová: Reflux  (Koloman Kertész Bagala)
  • Rút Lichnerová: Hostina (Marenčin PT)
  • Peter Macsovszky: Tantalópolis (Vydavateľstvo Drewo a srd / Vlna)
  • Jaro Rihák: Pentcho. Príbeh parníka (Marenčin PT / SANDBERG Film)
  • Vanda Rozenbergová: Slobodu bažantom (Vydavateľstvo SLOVART)
  • Peter Šulej: Spolu (Marenčin PT)

Literárna cena Anasoft litera vznikla v roku 2006 a doteraz ju získali autori: Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky, dvakrát Pavel Vilikovský a naposledy Veronika Šikulová. Vďaka čitateľskému hlasovaniu doposiaľ získali Cenu čitateľov títo autori: Jaroslava Blažková, Dušan Dušek, Viliam Klimáček, Pavol Rankov, Veronika Šikulová, Pavel Vilikovský, opäť Veronika Šikulová, Lucia Piussi, Tomáš Varga a Peter Balko.