Cestovanie Food & Drink Lifestyle Zaujímavosti

Švédske kulinárske špeciality

Švédska kuchyňa nezvykla patriť ku kulinárskym baštám. Iné európske národy boli viac známi svojim typickým gastronomickým štýlom a vkusom. Keďže vo Švédsku nie je veľa priestoru a obmedzené možnosti pestovania úrodnej pôdy, ktorú poznáme zo stredoeurópskeho priestoru, ich jedálniček bol prispôsobovaný ich podmienkam.

Keď sa povie škandinávska alebo švédska kuchyňa, prvé čo vás môže napadnúť sú podávané slede, mäsové guľky, kávová kultúra ale aj najrôznejšie maškrty (akými napr. sú točené slimáky na škorici).

Z dnešného pohľadu a zo skúseností môžeme čoraz viac prisudzovať určité zvyklosti pri reštauračnom obsluhovaní alebo podávaní jedál a nápojov miestnej kuchyni. To znamená, že vaše zmysly zaujme predovšetkým úprava a porcovanie. Ich kulinárske špecifikum z prvotného pohľadu vyznie minimalisticky. Možno aj preto servírovanie poteší energeticky kritickejšie zmýšľajúcich ľudí, výživových poradcov alebo aktívnych ľudí.

Rybací trh Feskekörka, Göteborg

Aby sme sa ale vrátili k tomu, čo zvykne byť „vyhlásenou švédskou kuchyňou“, musíme ostať pri jedlách z rýb. Ich meteorologické podmienku odjakživa priali dlhým a krutým zimám a krátkym dňom. Stredozemskému prostrediu dominujú lesy a horské lúky. Južné pohraničie obkolesuje more a vo vnútrozemí sú to stovky a tisíce jazier.

Ryby, či už losos, pstruh, kraby alebo slede sa pripravujú ako hotové jedlá s prílohou (šalát, zemiaky ale aj hranolky). Často sa však stáva, že úprava rybacieho mäsa spočíva v kombinovaní so slaným alebo sladkoslaným nálevom omáčok, marinád či majonézového šalátu s dodatkami korenia, soli alebo iných dochutín. Švédi nechávajú vychladzovať a odležať takéto pochutiny aj niekoľko dní v chladiacich priestoroch a výsledné jedlo má neobyčajnú arómu.

Na rybacom trhu v Feskekörke, Göteborg

Krajine dominuje aj tzv. chlebíčková kultúra (či už miniaturisticky krájaná, alebo toastová). Tam už úprava ryby nemusí byť iba údená, ale aj nakladaná a smažená. Na rybacom trhu v centre Göteborgu, v Feskekörke sa môžete pokochať elitnými morskými produktmi z miestneho rybolovu a vycítiť tak miestny apetít. Priamo na tomto mieste ponúkajú aj „koštovku“ chlebíčkových kombinácií so ciderom na ochutnanie.

Švédska kuchyňa po celé stáročia prevažne pozostávala iba z toho, čo si miestni ulovili alebo dopestovali.

Surové, polosurové i predpripravené pochúťky. Feskekörka, Göteborg

Čerstvé krevety. Feskekörka, Göteborg

Miestne gurmánske typy

Ako sme spomínali, Švédi si zakladajú na čerstvosti a neobyčajnej kombinácii koreninovej zelenine, omáčok a rybacích úprav. Pozrieme sa do jednej z najznámejších fastfoodových reštaurácií v druhom najväčšom švédskom meste Göteborg, priamo do Ölrepubliken.

Vegetariánsky hamburger (VEGGOBURGADE), Ölrepubliken, Göteborg

Treba si povedať na rovinu. Švédsko je v rámci stredoeurópskeho kontextu veľmi drahá krajina. Nórsko je ešte drahšie, ale i tak to je pre našincov veľký cenový skok. To neznamená, že nenájdete čerstvú pizzu za 8 euro alebo minerálku za euro či 1,20 eura. Keď však vstúpite do nejakej delikátnejšej reštaurácii, hoci aj do priemernej, cena ide nahor.

Na obrázku môžete vidieť hamburger upravený na vegetariánsky spôsob. Zásmažka je vyplnená cviklou a pikantnejšou majonézou s nakrájanou zeleninou. K tomu máte čerstvý šalát so zeleninou a hranolkami. Domáci to opisujú ako: „Domáci vegánsky steak podávaný v pečive s rímskym šalátom, striebornou cibuľkou a uhorkou, ako aj hľuzovkami a čiernym korením majjo.“

Mušle v smotane a s hranolkami (MOULES MARINIÈRES), Ölrepubliken, Göteborg

Druhú špecialitu ponúkame slovami miestneho menu nasledovne: „Mušle v bielom víne, smotane, cesnaku a tymiáne. Podávané s hranolkami a aioli.“ Táto špecialita už pripomína skutočnú miestnu lahôdku. Na odkladanie mušlí dostanete ďalší tanier. Výborne chutí aj rybacia majonéza, ktorá nie je tak ťaživá na trávenie a oproti našim tatarským omáčkam a majonézam chutí skrátka inak – viac miestne a menej nezdravo. Kompletné menu reštaurácie Ölrepubliken nájdete na tomto linku.

Podobnú a veľmi dobre hodnotenú reštauráciu v centre mesta Göteborgu, v okolí Hagy nájdete pod menom Sjöbaren. Ak ste ale nároční, tak zájdite napr. na „švédske lahodné stoly“ do Fiskekrogen.

Fotky: Martin Hladký, 9múz





 
 
 
 
 

O autorovi

Martin Hladký

Martin Hladký

Študuje na Fakulte ekonomiky a manažmentu v Nitre a mimo toho sa zaujíma o rôzne úrovne spoločenského poznania. Kedysi aktívnejšie športovanie vymenil za vzťah k filmovému umeniu a umeniu v rôznych jeho oblastiach.