Food & Drink Lifestyle

Pivná recenzia: ŽiWELL 11°

Jozef Metelka: „Ak cestu nenájdem, spravím si ju“. S týmto heslom nás pri tomto kúsku oslovil plodný západoslovenský pivovar.

Žiwell 11° (obsah alk. 4,3%) je jednou z mnohých sérií známeho piešťanského pivovaru. Patrí k tým produktom, ktoré sa viac sústreďujú na konzumentské preferencie. Stavia na efekt zlatého moku, ktorý má scénu ležiakov rozvíjať o zaujímavé ingrediencie.

Pivo sme boli osobne ochutnať na Piešťanskom pivnom festivale tohto roku (2018). Niet moc teda špekulovať, či sa výčap líši od kvality usadeného chmeľu v sklenenej fľaške – budeme ich hodnotiť podľa tých istých kritérií.

Svoju najväčšiu výhodou stavia na variácií 4 druhov sladových príchutí: konkrétne viedenskej, bavorskej, plzeňskej a s karamelovým ochucovadlom.

Spolu s „živelnou“ arómou sladu sa vyznačuje osobitosťou, charakterom a DNA typického ležiaku. Tieto kombinácie poznáme z iných 11sok v hlavne českej, holandskej či nemeckej pivovarníckej scéne.

Porciu žateckého chmeľu dopĺňa kvasinkami s vodou. Je to taký skôr priemerný zmyslový ležiak s nadstavbou. Avšak veľmi konzervatívny a vo svojej opatrnosti nie tak poctivý remeselný kumšt, pretože vedome oslovoval zákazníkov kvôli svojej neobyčajne piteľnej remeselníckej chuti.

 

Plusy:

Snaží sa zvýrazniť ležiakovú chuť

Pripravená s receptúrou v remeselnom pivovare

Kombinácia niekoľkých druhov sladu

Horkosť 38 IBU

Nepasterizované

 

Mínusy:

Ďaleko od originálnosti

Silná (a hlavne kvalitnejšia) konkurencia – taký svijanský máz je známy napr. krúživým efektom, stabilná pena a bylinný chmeľ sa vzácne doplňuje,  pričom technológie sú tradičné. Samozrejme záleží od typu svijanského mázu.

Slabá pozícia na trhu

 

Hodnotenie:  3/5

 

O autorovi

Martin Hladký

Martin Hladký

Študuje na Fakulte ekonomiky a manažmentu v Nitre a mimo toho sa zaujíma o rôzne úrovne spoločenského poznania. Kedysi aktívnejšie športovanie vymenil za vzťah k filmovému umeniu a umeniu v rôznych jeho oblastiach.