Food & Drink Lifestyle

Pivná recenzia: Mustáž 12°

Dnes sa pozrieme na kočovný pivovar Padre Košice, ktorí už vo veľkom svoj Mustáž „varia“ v Kalteneckeri (kvôli väčšiemu odbytu), resp. im dodali licenciu pre originálnu receptúru. Verme teda, že ju poctivo dodržiavajú.

Mustáž (obsah alk. 5,5%) je v mnohých veciach dosť atypický a výrazný. Upúta svojim jednoduchým fľaškovým vizuálom a dizajnom, ale nie inými optickými aspektmi: žltou farbou piva či slabou odstávajúcou penou, po ktorej by bažili gurmáni.

Ako American Wheat Ale, ktorý je známy variabilnosťou prísad spojenými s aspoň 30%-ným pšeničným sladom ako základom piva,  je charakteristický horkosťou a synchrónnym ladením ovocných tónov s obilninovými a kvetinovými arómami. Strieda niekoľko fáz medzi nimi ale celkovo dojem z neho vyžaruje bohatosť a plnosť. Vzbudzuje nízky až stredný rez, čiže je relatívne „tráviteľný“, a tak by bez problémov mal zvládnuť každý náhodný konzument.

Pena, ako sme spomínali je málo stabilná a usadzuje sa v tele piva. Z piva niekde v hlbších partajách cítiť citrusovej kôry a nádych egrešov a iných plodov. Celkovo však Mustáž osobuje veľmi rozmanité, avšak čisté stanovisko. Slad, ovocie aj pšeničné a obilninové tóny sú harmonicky premiešané. Pivo je nepasterizované a nefiltrované a dodá vám energiu nazvyš. Jeho kolísanie na hrane tropickosti a tradičného chmeleného štandardu je citeľné.

 

Plusy:

Energickosť a sviežosť

Príjemné degustovanie

Originálnosť

V rámci štýlu mu nič nechýba

 

Mínusy:

Nemá jednotnú chuť (aj keď je to na diskusiu)

Značne sa líši od ležiakov

 

Hodnotenie:  4/5

 

O autorovi

Martin Hladký

Martin Hladký

Študuje na Fakulte ekonomiky a manažmentu v Nitre a mimo toho sa zaujíma o rôzne úrovne spoločenského poznania. Kedysi aktívnejšie športovanie vymenil za vzťah k filmovému umeniu a umeniu v rôznych jeho oblastiach.