Kultúra & umenie

Do Banskej Bystrice: Vyhlásenie Ceny Oskára Čepana 2016 a Čepan Víkend

By  |

19. novembra spoznáme víťaza 21. ročníka Ceny Oskára Čepana. Finalistami ocenenia pre umelcov do 40 rokov sú Daniela Krajčová, Juraj Gábor, Lucia Luptáková a umelecká dvojica Julia Gryboś a Barbora Zentková. O laureátovi rozhodne medzinárodná porota a ocenenie udelí na slávnostnom ceremoniáli v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Víťaz získa finančnú odmenu, rezidenčný pobyt Residency Unlimited v New Yorku a tiež na Nástupišti 1 – 12 v Topoľčanoch. Organizátor Nadácia Centrum súčasného umenia v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti udelí aj špeciálnu cenu za spoločensky angažované umenie.

Súčasťou ceremoniálu v Banskej Bystrici bude bohatý sprievodný program počas celého víkendu 18. – 20. 11. Čepan Víkend otvorí špeciálne vydanie PechaKucha Night Bratislava, ktoré v Bystrici v charakteristickom formáte 20 obrázkov po 20 sekúnd predstaví prácu súčasných, ale aj minulých finalistov a laurátov ocenenia. V sobotu finalisti na komentovanej prehliadke v Stredoslovenskej galérii prevedú návštevníkov svojimi dielami vytvorenými špeciálne pre Cenu Oskára Čepana. Michal Havran bude s hosťami diskutovať o spoločensky angažovanom umení, umelci Radovan Čerevka, Martin Piaček a ďalší predstavia intervencu do stálej zbierky Múzea SNP. V nedeľu vypravia organzátori špeciálny autobus, ktorý počas cesty do Bratislavy absolvuje aj dve zastávky v regionálnych kultúrnych centrách – Banská St a nica Contemporary v Banskej Štiavnici a Periférne centrá v Dúbravici. Podrobný program nájdete na www.oskarcepan.sk.

Výstava finalistov Ceny Oskára Čepana 2016, Stredoslovenská galéria 8.11. do 4.12.

Vyhlásenie ocenenia, Múzeum SNP 19.11.

Čepan Víkend, Banská Bystrica 18.11. – 20.11.

www.oskarcepan.sk, www.ncsu.sk

Cenu Oskára Čepana organizuje Nadácia Centrum súčasného umenia s podporou Fondu na podporu umenia a J&T Banky.

cepan_plagat1