Cestovanie Food & Drink Lifestyle Novinky

Chcete ochutnať exotiku? Prinášame zoznam najlepších reštaurácii v Bratislave

WeFoodie

List reštaurácií pre našu redakciu zostavila skupina WeFoodie. Môžete sa k nim pridať aj vy. Stretávajú sa  na spoločný obed každú sobotu. 

WeFoodie je komunita zložená z cudzincov, ktorá funguje bez akejkoľvek formy príspevkov. Pricestovali do Bratislavy najmä kvôli práci a v jeden moment si uvedomili, že ich osobný život je v porovnaní s tým pracovným v nerovnováhe. Namiesto pasivity a smútku sa rozhodli konať a v januári vytvorili otvorenú skupinu na sociálnej sieti. Stretávajú sa každú sobotu, aby sa spoločne  porozprávali a objavili nové jedlá. O tom, v ktorej reštaurácii sa najedia, rozhodujú členovia pomocou ankety. Tú vždy vytvoria v ich skupine na sociálnej sieti. Každý týždeň sa najedia v inom gastro zariadení a málokedy sa stane, že by jedno miesto navštívili viac než raz.

View this post on Instagram

Vote @wefoodie_

A post shared by wefoodie (@wefoodie_) on

Makan – pochúťky z Indonézie

Pre Indonézanov je typická a častá otázka: „sudah makan?“ alebo „ už si jedol/jedla?“ Spýtajú sa vás na to aj pár krát za deň, čím zároveň aj vystihujú jej dôležitosť. Základom ich kuchyne je „cabe“ alebo teda čili. Čím viac čili, tým chutnejšie. Pridávajú ho snáď všade. Dokonca moji známi, ktorým som dala ochutnať domáce bryndzové halušky, s dovezenou domácou bryndzou, si ochutili naše tradičné jedlo kúskami nakrájanej a riadne štipľavej čili papričky. Ako vravím: „ iný kraj, iný mrav!“ Okrem čili používajú rôzne druhy mäsa, v moslimských častiach nenájdete prirodzene nič z bravčoviny, v hinduistických častiach je naopak posvätná krava. Najčastejšie jedávajú kuracie mäso, ryby, morské príšery a aj kačicu a veľa druhov zeleniny.

Čo by ste mali ochutnať?

Okrem skvelého jedla vás v Makane potešia aj tým najlepším výberom kávy a čaju. Vedeli ste, že Indonézia je slávna aj vďaka káve?

https://www.instagram.com/p/BbCFcvEjGEi/

Bistro St.Germain – kúsok Francúzska v Bratislave

Okrem francúzskej atmosféry, ponúka Bistro St. Germain aj decentne a vkusne vypracovaný jedálny lístok. Ten obsahuje viacero zaujímavých jedál, ktoré určite stoja za ochutnanie. Spomenúť musím krémovú hráškovú polievku, francúzske Quiche s lososom, hovädzí burger, či  kurací Ceasar wrap, alebo zeleninu s hummusom.

Čo by ste mali ochutnať?

V St. Germain sa vždy oplatí ísť na sezónne jedlo. Dajte si niektorú zo špecialít.

Samovar – kuchyňa z Ruska

Reštaurácia samovar je ideálnym miestom ak hľadáte pokoj a poctivé jedlo. Dôležitý je aj individuálny prístup ku každému z hostí. V samovare varia po starom a poctivo. Pokrmy sú jednoduché a osvedčené časom. Ak milujete ruské tradície a jedlá, je táto reštaurácia pre vás must visit.

Čo by ste mali ochutnať?

Samovar ponúka najlepší Šašlík v meste, skvelý Kvas, ale aj tradičné ruské halušky – pelmeni. Dobrú chuť.

Basilico – chuť Talianska na Nivách

Jedna z najlepších reštaurácií v Bratislave s údajne najlepšou pizzou, obsluhou a atmosférou. Talianska kuchyňa je národná kuchyňa, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších. Využíva rôzne druhy mäsa a rýb, zeleninu (uvarenú na mnoho spôsobov) a cestoviny. Talianska kuchyňa je ďalej známa pestrým výberom plniek, zmrzliny, dezertov. Vo svete sú rozšírené rôzne druhy talianskych syrov a medzi najznámejšie talianske jedlá patrí pizza. Podľa využitia miestnych poľnohospodárskych plodín sa delí na tri druhy: severnú, strednú a južnú. Basilico je dôkazom, že táto kuchyňa je mimoriadne pestrá a kvalitná.

Čo by ste mali ochutnať?

WeFoodie odporúča špecialitu, ktorou je pizza Neapolitana.

https://www.instagram.com/p/BohX2YaCETY/?taken-by=basilico_bratislava

Jasmin – liečivé jedlo z Číny na Židovskej

Spoznať čínske kuchárske umenie je nielen prínosom pre vlastné potešenie z nových chuťových variantov, ale i užitočné z hľadiska zdravia. Kuchárske umenie je tiež úzko späté s čínskou filozofiou, s vierou v „najvyššiu harmóniu“, teda v rovnováhu prírodných síl a jednotu protikladov. Protichodné prvky Jin“ a „Jang“ sú v kuchyni rovnako významné ako v chráme. „Jin“ predstavuje v taoistickom svetonázore jemné, mäkké, studené a tmavé – teda ženské sily. „Jang“ znamená naopak tvrdé, svetlé, silné a horúce, teda mužské sily.

Vo woku, v ohnivom hrnci alebo v naparovacích košíkoch sa „Jin“ a „Jang“ spájajú a dopĺňajú. Sladké kontrastuje s kyslým, jemné s ostrím. Na tento filozofický princíp jednoty protikladov sa berie zreteľ i pri zostavovaní každého menu s viacerými chodmi. Rozmanitý sled chodov má byť nakoniec, rovnako ako vesmír, v rovnováhe. V Bratislave jednoznačne vyhráva Jasmín. Miesto, kde sa výborne najete, ako v čase obedňajších menučok, tak aj večer, ak si chcete posedieť pri naozaj výbornom jedle. Odporúčame.

Čo by ste si mali dať?

Úplne čokoľvek, ale za ich kačicu by som doslova položila život.

Roxor- úžasné burgre pri Račku

Roxor patrí na bratislavskej gastro scéne medzi stálice. Každý Burger je jedinečný, má svoj koncept a skvele vyváženú chuť. Právom je to jedna z najlepších burgrární v našom malom meste. Túto prevádzku určite mnohí poznáte, ale je potešením, že ulahodil aj cudzincom. Okrem burgru stoja za slovo aj skvelé hranolky  a vyšpekulované omáčky. Burger treba jednoznačne zapiť a v tomto prípade najlepšie pivom. Pozor návštevníci v čase obeda je tu zväčša plno.

https://www.instagram.com/p/BcPmVyzjtdV/?taken-by=roxorburger

Bemba- to pravé pre vegánov

Raw reštaurácia Bemba je otvorená od augusta 2011. Neustále prináša možnosti ako spoznávať život na živej, rastlinnej strave. Tou hlavnou je jedálny lístok, ktorý tradičn obnovuje niekoľkokrát ročne. Aj takýmto spôsobom ukazuje svetu, že jedlá vedia byť pestré, skutočne chutné a samozrejme zdravé. Základom je čerstvé lisované ovocné alebo zeleninové šťavy. Tie dodávajú mnoho energie, vitamínov, enzýmov a všetky látky potrebné pre zdravý chod organizmu. Účinnosť štiav sa odôvodňuje tým, že tekutá potrava, získaná oddelením vitálnych látok a vody od vlákniny, sa mimoriadne rýchlo strávi.V Raw reštaurácii Bemba pracuje skúsená obsluha, ktorá vám dokáže byť vždy nápomocná pri výbere čerstvých lisovaných štiav a jedál z jedálneho lístka.

Čo by ste mali ochutnať?

Oplatí sa ochutnať aj marihuanové smoothie, ktoré sa hodí k skvelému vegánskemu burgru.

WeFoodie je skupinou, ktorá je otvorená poznávaniu nových miest a jedál. Ak chce niektoré z gastro zariadení prezentovať svoje menu, či národné jedlá, komunita sa tomu nebráni. Pritom ale stále zostáva skupinou, ktorá nie je financovaná externými subjektmi, či firmami. Sústredí sa v prvom rade na spontánne hodnotenie a kvalitu, ktorú bezprostredne vyjadria  členovia. Pridať sa môže každý.

O autorovi

Natália Jabůrková

Natália Jabůrková

Absolvovala Štátne Konzervatórium v Bratislave – hudobno-dramatický odbor a VŠMU Teóriu a kritiku divadelného umenia so špecializáciou na tanečné umenie, ktorému sa venuje dodnes. Spolupracuje s viacerými odbornými, populárnymi portálmi a na blogu Baletu SND - Zaži skutočnú vášeň. Pôsobila ako PR manažérka SND a v súčasnosti si vybrala súkromný sektor. Miluje seriály Game of Thrones, Suits, The Good Doctor či Resident.