Food & Drink Lifestyle

Babičkine bylinky: Púpava lekárska bojuje aj s rakovinou

Vlado Král
Autor: Vlado Král

Púpava lekárska (lat. Taraxacum officinale) je bylina známa svojimi žltými kvetmi, ktorú vidieť od apríla do októbra na mnohých lúkach, či je to dedina, mesto alebo les. Možno si pri púpave aj spomeniete, že keď ste boli malý, rozfúkavali ste jej odkvitnuté kvety. Vedeli ste ale o jej liečivých účinkoch? Púpavu konzumovali a používali ako liek napríklad americkí Indiáni. Dávno ju využívali v medicíne aj v starovekom Grécku. Používali tam mlieko púpavy ako liek na očné zápaly a s jej šťavou bojovali proti únave. Dnes je kvôli nevedomosti púpava väčšinou považovaná za burinu. Ľudia ju namiesto pozbierania radšej pokosia, alebo si ju vôbec nevšímajú.

pupava_1

Kde rastie a ako sa zberá

Púpava lekárska kvitne od apríla do októbra na suchých miestach, na lúkach, medziach, úhoroch, úbočiach hôr, či v parkoch v meste… Možno zbierať všetky časti rastliny. Celá rastlina je jedlá, bez zápachu a má mierne horkastú chuť. Púpavové listy sa zberajú po rozkvitnutí rastliny medzi 12 a 14 hodinou. Koreň sa zbiera pred rozkvitnutím alebo na jeseň, vňať s koreňom (marec-apríl) aj kvety. Pri vykopávaní dávajte pozor na to, aby sa koreň nepoškodil, pretože z neho vyteká veľa púpavového mlieka. Ak treba koreň rozrezať, tak iba pozdĺžne. Po očistení a zbavení nadzemných častí koreň umyte. Koreň môžeme sušiť za slnečných dní na suchom a tienistom mieste ale môžeme ho sušiť aj umelým teplom do 50°C (napríklad v otvorenej trúbe na plechu, na krbe…).

pupava_4

Liečivé učinky Púpavy lekárskej

Púpava obsahuje vitamíny A, komplex vitamínov B, C a minerály draslík, vápnik, železo a sodík. Napomáha pri prečistení čriev a obličiek, upravuje trávenie čistí žalúdok, pomáha pri prekysličení žalúdka, únave a celkovej slabosti, zvyšuje chuť do jedla, pomáha pri problémoch s močovými cestami, rozpúšťaní žlčníkových kameneňov, zlepšovaní stavu pleti s akné, či vyrážkami, reume a cukrovke. Koreň má priaznivé účinky pri ochoreniach sleziny, pečene, žlčníka, problémoch s pankreasom, pri ateroskleróze, pri anémiach, na zlepšenie zloženia krvi a pri chronických kožných ochoreniach. Koreň púpavy má vraj aj značné protirakovinové účinky a dokáže ničiť rôzne typy buniek tejto zákernej choroby. Patrí sem napríklad rakovina prostaty, vaječníkov, leukémia, melanóm a mnohé ďalšie. Dnes prebieha výskum liekov, ktoré púpavový koreň používajú ako liečivo pri boji s touto chorobou. Napríklad výskum Dr. Siyaram Pandeyho, Ph.D z University of Windsor v Kanade.

pupava_2

Príprava a použitie

Púpavové listy sa môžu konzumovať čerstvé alebo ich možno vysušiť. Mladé listy obsahujú veľa vitamínu C a používajú sa napríklad do šalátov alebo ako príloha k jedlu. Čerstvé púpavové listy sa odporúča konzumovať počas šiestich týždňov na prečistenie organizmu. Denne stačí zjesť za hrsť, čerstvo natrhaných, mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou. Organizmu doplnia potrebné látky a zároveň ho pomôžu očistiť od toxických nánosov.

Púpavový čaj si pripravíme z 2čl. sušených listov, ktoré prelejeme 200 ml vriacej vody. Lúhujeme 10-15 minút a scedíme. Je vhodný pri močových kameňoch, vtedy môžeme vypiť denne liter čaju. Čaj organizmu doplní potrebné látky a zároveň naň pôsobí detoxikačne.

Koreň púpavy môžeme podobne ako listy použiť v surovom stave alebo vysušiť. Prečisťuje krv, urýchľuje trávenie, má potopudné a močopudné účinky, osviežuje, zrieďuje krv a je teda vynikajúcim prostriedkom proti hustej krvi.

Odvar z koreňa púpavy si pripravíme z 2čl. rezaného koreňa, ktorý dáme do 250ml vody. Necháme prejsť varom a lúhujeme 15 minút. Následne scedíme.
Odvar pijeme vlažný 2x denne. Pomáha pri ekzémoch, cukrovke, ochoreniach obličiek, žlčníka a pečene, pri obličkových a močových kameňoch, pálení záhy, nechutenstve a zápche.

Púpavový med sa robí z kvetov a recept naň je jednoduchý. Natrháme si asi 400 kvetov púpavy a dôkladne ich umyjeme. Následne ich vložíme do hrnca a zalejeme približne litrom vody. Do hrnca môžeme pridať citrón alebo pomaranč pokrájaný na kolieska. Pripravenú zmes položíme na sporák a privedieme do varu. Varím asi 15 minút a odstavíme. Po 24. hodinách zmes precedíme cez plátno a z kvetov a ovocia vytlačíme čo najviac tekutiny. Pridáme cukor a varíme až do ideálneho zahustenia (čím dlhšie med varíme, tým bude hustejší). Med by nemal byť príliš hustý, pretože pri dlhšom skladovaní by začal kryštalizovať, ale ani riedky, pretože by po čase skysol. Uvarený med nalejme do zaváraninových pohárov a zavrieme.

O autorovi

Vlado Král

Vlado Král

Vyštudoval Hudobnú vedu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Momentálne pokračuje na tejto katedre ako interný doktorand kde sa venuje výskumu hudobno-historických pamiatok a využitiu nových médií pri ich spracovní. Vo voľnom čase občas prispieva recenziami do rôznych periodík, číta knihy, pozerá filmy a je veľkým fanúšikom seriálu X-Files.