Food & Drink Lifestyle

Babičkine bylinky: Medovka lekárska elixír života

Vlado Král
Autor: Vlado Král

Medovka lekárska (lat. Melissa officinalis) je bylina, ktorej aktívne používanie sa datuje do obdobia pred viac ako 2000 rokmi. Používali ju Rimania aj starovekí Gréci a zmienku o nej nachádzame v Theophrastusovej knihe Historia Plantarum (300 p.n.l.).  Rímsky prírodovedec Plínius Starší tvrdil, že Medovka vysadená vedľa včelích úľov na ne pôsobí tak, aby sa vracali späť. Od toho je odovdený aj jej názov. Švajčiarsky doktor a alchymista Paracelsus (1493-1541) nazýval Medovku „elixír života“ a veril, že človeku dodáva silu a predlžuje život.

Kde rastie a ako sa zberá

Pôvodne pochádza z oblasti východného Stredomoria a Malej Ázie a pri rozdrvení má jej vňať typickú citrónovú vôňu. Rastie na chránených a slnečných miestach s priepustnou pôdou. Vňať z Medovky zberáme celú, keď sú rastliny vysoké 20 až 30 cm. Zberáme ju za suchého počasia, pred rozkvitnutím kvetov, ktoré menia jej účinky. Sušíme ju v tieni pri teplote do 35 °C.

Medovka lekárska a jej liečivé účinky

V medicíne aj v ľudovom liečiteľstve je Medovka známa hlavne pre svoje upokojujúce účinky na nervovú sústavu, ktorých je naozaj dosť. Pomáha pri sústredení, bolestiach hlavy, stavoch úzkosti, nervozite, únave a nespavosti. Medovka znižuje krvný tlak, pomáha správnej funkcii srdca a celkovo znižuje vplyv stresu na organizmus. Obsahuje tiež látky, ktoré majú antibakteriálne a protiplesňové účinky a pôsobia proti kŕčom, napríklad menštruačným. Priaznivo vplýva pri chorobách pečene a žlčníka. Podporuje trávanie a správny chod tráviacieho traktu. Upokojuje žalúdok a črevá, pomáha pri nadúvaní a kolike. Tiež obsahuje látky s antioxidačným účinkom, ktoré chránia pred voľnými radikálmi.

Príprava a použitie

Medovkový čaj si pripravíme z čerstvej alebo sušenej bylinky, ktorú zalejme horúcou vodou a necháme lúhovať 5 – 8 minút. Odporúča sa, aby bol pohár počas lúhovania prikrytý, aby sa tak zabránilo vyparovanie vzácnych silíc, ktoré majú liečivé účinky.

Čerstvú medovku môžeme použit v kuchyni na dochutenie jedál a nápojov.

O autorovi

Vlado Král

Vlado Král

Vyštudoval Hudobnú vedu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Momentálne pokračuje na tejto katedre ako interný doktorand kde sa venuje výskumu hudobno-historických pamiatok a využitiu nových médií pri ich spracovní. Vo voľnom čase občas prispieva recenziami do rôznych periodík, číta knihy, pozerá filmy a je veľkým fanúšikom seriálu X-Files.