Pestrec mariánsky (lat. Silybum marianum) je rastlina pochádzajúca zo Stredomoria. Darí sa jej hlavne v Malej a Juhozápadnej Ázii a na Kanárskych ostrovoch. V Strednej Európe rastie Pestrec mariánsky zdomácnený a na Slovensku ho poznáme aj pod ľudovým názvom „Kristova koruna“. Kedysi sa konzumoval ako zelenina a jeho koreň sa v kombinácii s medovinou používal ako dávidlo. Už v starovekom Ríme poznali jeho blahodárne učinky pri ochoreniach pečene, žlčníka a sleziny.
Kde rastie a ako sa zberá
Pestrec mariánsky je ročná alebo dvojročná rastlina, ktorá rastie na suchých a kamenistých pôdach. Vyrastá do výšky cca. 1,5 m. Listy sú lesklé, vrúbkované, tmavozelenej farby s ostňami na krajoch. Má jeden kvet sfarbený do fialovo-červena. Kvitne od júna do augusta. Pre liečivé účely sa z rastliny zberajú kvety, listy a semená.
Pestrec mariánsky a jeho liečivé účinky
Bodliak pôsobí výborne pri liečbe ochorení pečene tým, že podporuje jej regenráciu a napomáha pri jej detoxikácii ale aj celého organizmu. Vhodné je ho užívať pri zápalových ochoreniach pečene, či nadmernom užívaní liekov. Pestrec mariánsky obsahuje komplex bioflavonoidov silymarín, ktorý je silným antioxidantom. Silymarín chráni pečeňové bunky pred jedovatými látkami vyvolávajúcimi zápal a zvyšuje odolnosť bunkovej membrány. Pomôže tiež pri migénach, nízkom krvnom tlaku, alergiách a ochoreniach žlčníka. Nie je vhodný pre tehnotné a dojčiace ženy a neodporúča sa ani osobám, ktoré majú vysoký krvný tlak, pretože má tendenciu ho zvyšovať. Pestrec mariánsky inak nemá žiadne vedľajšie účinky.
Príprava a použitie
Pestrec mariánsky je najúčinnejší v podobe drveného plodu alebo vo forme tabletiek, ktoré sú pravdepodobne najlepšou voľbou čo sa týka koncentrácie liečivého silymarínu. Užívať ho môžeme aj ako olej, ale tu je koncentrácia silymarínu veľmi nízka. Preto je olej vhodnejší ako doplnok pri varení ako pri liečení. Podobne je to z čajom z tejto rastliny.