Food & Drink Lifestyle

Babičkine bylinky: Dúška materina vám dodá odvahu

Vlado Král
Autor: Vlado Král

Dúšku materinu ( lat. Thymus serpyllum ) poznali starí Egypťania, Gréci aj Rimania. V egyptských papyrusoch nachádzame záznam o nej a jej liečivých účinkoch už v roku 1550 pnl. Gréci mali radi jej vôňu a bylinku si dávali do súvisu so zvyšovaním odvahy. Preto sa rastlinou alebo olejom z nej potierali atléti. V období stredoveku ľudia verili, že ak si dajú Dúšku materinu pod vankúš, prinesie im kľudný spánok a odoženie nočné mory. Podľa starej povesti je bylinka matkou premenenou na kvietok.

Kde rastie a ako sa zberá

Dúšku materinu, ktorá je pôvodom zo Stredomoria, nájdeme na celom území Slovenska. Darí sa jej na slnečných miestach, poliach a lúkach. Hlavným obdobím kedy kvitne a najviac vonia sú mesiace júl a august. Ak má kvet dobré podmienky k rastu, môže kvitnúť aj podstatne dlhšie, takže sa niekedy bežne s jej kvietkami stretneme už od mája až do septembra. Zberá sa kvitnúca vňať, ktorú sušíme pri teplote do 35 C .

Dúška materina a jej liečivé účinky

Bylinka obsahuje veľké množstvo silíc, flavonoidov, kyseliny ursolovej, trieslovín a horčín. Pôsobí antisepticky proti rôznym baktériám, vírusom a parazitom. Tiež má pozitívny vplyv na nervovú a tráviacu sústavu. Dúška materina pomáha pri nachladnutí, zápale priedušiek, zápale mandlí, hrdla, pri astmatických ochoreniach a posilňuje imunitnu. Zlepšuje trávenie, odstraňuje nadúvanie, katary, hnačky a nechuť do jedla. Bylinka pôsobí proti črevným parazitom a niektorým infekčným ochoreniam čriev. Tiež sa používa pri liečbe hnisavých rán na koži a zápaloch močových ciest a menštruačných bolestiach.

Príprava a použitie

Čaj si pripravíme z jednej lyžičky Dúšky materinej, ktorú zalejeme 200ml vody a necháme lúhovať 20-30 minút. Čaj pomáha pri nachladnutí, respiračných ochoreniach, tráviacich problémoch, uvoľnuje rôzne kŕče, posilňuje imunitu a pomáha pri menštruačných bolestiach.

Pri vonkajšom použití sa robí odvar z 200 gramov rastliny, ktorý prevaríme v 2 litroch vody. Vývar scedíme a používame ako obklad na rany alebo prísadu do kúpeľa.

 

O autorovi

Vlado Král

Vlado Král

Vyštudoval Hudobnú vedu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Momentálne pokračuje na tejto katedre ako interný doktorand kde sa venuje výskumu hudobno-historických pamiatok a využitiu nových médií pri ich spracovní. Vo voľnom čase občas prispieva recenziami do rôznych periodík, číta knihy, pozerá filmy a je veľkým fanúšikom seriálu X-Files.