Food & Drink Lifestyle

Babičkine bylinky: Burina čo prinášala krásu a úspech

Vlado Král
Autor: Vlado Král

Táto burina, ktorá dokáže niekedy narásť aj do výšky jedného metra, bola v starom Egypte bola považovaná za magickú rastlinu, ktorá prináša krásu a úspech. Čakanku obyčajnú ( lat. Cichorium intybus ) poznali aj Rimania, ktorí ju bežne jedli ako zeleninu alebo ju používali ako prísadu do šalátov.  Aj v stredoveku ľudia verili, že burina má čarovné schopnosti a kto sa natrel masťou z nej pripravenej získal krásu a na čo siahol, to sa mu darilo. Tieto povery boli možno spojené s detoxikačnými a antiseptickými účiknami Čakanky obyčajnej. Na územie Slovenska sa táto burina dostala zo Stredomoria. Vo svojich prácach ju spomínajú aj myslitelia ako Virgílius a Plínius.

Kde rastie a ako sa zberá

Čakana obyčajná je v prírode pre svoje modré kvety nazameniteľná. Farba kvetov sa môže pohybovať od jemne modrej až po sýto modrú farbu, ktorá občas môže prechádzať do ružovo/fialových odtieňov. Rásť ju nájdeme voľne v prírode napríklad pri cestách a na suchších pasienkoch od začiatku leta po koniec jesene. Z rastliny zberáme koreň, ideálne počas septembra a októbra. Vňať a listy zberáme od júla do septembra a kvety v čase ich rozkvetu aby boli najčerstvejšie. Najúčinnejšia časť Čakanky je koreň, ktorý po vykopaní treba pokrájať, umyť a nechať v tieni sušiť. Vňať, listy a kvety sušíme podobne v tieni v tenkých vrstvách. Dobre usušné kvety a vňať by mali zbelieť a farba listov by mala byť  šedozelená. Vysušenú Čakanku skladujeme na suchom mieste.

Čakanka obyčajná a jej liečivé účinky

Čakanka obsahuje široké spektrum vitamínov a minerálov a preto je zaujímavé, že sa označuje ako burina. Zoznam minerálov tvorí železo, horčík, vápnik, fosfor, draslík, selén, mangán, sodík, meď a zinok. Čakanka obsahuje aj omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny a vitamíny A, B ,C, E, K, betakarotén a luteín. Medzi blahodárne účinky Čakanky obyčajnej patrí schopnosť čistiť krv, obličky, pečeň a slezinu. Napomáha pri liečbe chronických ochorení pečene a žlčníka. Pozitívne účinky má pri zmierňovaní bolesti pri žlčových a močových kameňoch. Pri otravách pečne pôsobí ako protijed. Čakanka obyčajná podporuje chuť do jedla a funkčnosť tráviacej sústavy a pomáha pri zápche. Pri užívaní rastliny si treba dať pozor na nadmernú spotrebu, ktorá môže viesť pri zlom stravovaní k vyplavovaniu živín z organizmu.

Príprava a použitie

Čaj z koreňu Čakany obyčajnej si pripravíme z 2 gramov a 250 ml vody. Koreň vložíme do hrnca s vodou, ktorú privedieme na teplotu cca. 90 stupňov. Koreň sa nesmie sa variť. Takto koreň vo vode prihrievame pri zachovávaní teploty okolo 90 stupňov 5 až 7 minút. Čaj následne odstavíme a necháme ho ešte zakrytý lúhovať 10 až 15 minút. Čaj sa užíva 2 – 3 krát denne. Podporuje chuť do jedla a pomáha pri chronických ochoreniach pečene a žlčníka. Používa sa tiež pri cukrovke, na podporu trávenia a pri zápche. Zvonka môžeme čaj použiť vo forme obkladu pri bolestivých zápaloch a ekzémoch.

Koreň Čakanky môžeme upraviť aj pražením (vtedy sa z neho stáva tzv. Cigória) a následne použiť ako náhradu kávy. Takto spracovaná Čakanka má skôr spomínané liečivé účinky a ako ďalšia výhoda neobsahuje kofeín.  Kávu z koreňu rastliny si pripravíme z 1,5 kávovej lyžice opraženého koreňa a 2 dl vriacej vody. Koreň zalejme vriacou vodou a nápoj necháme lúhovať a ochladiť. Následne ho môžeme osladiť medom alebo dochutiť mliekom.

Čakanku obyčajnú možno použiť aj v kuchyni pri príprave šalátovm zapekných jedlách alebo pri prípravách omáčok. Chuť rastliny je horká a preto je zaujímavá pri kombinácii s inými chuťami.

 

O autorovi

Vlado Král

Vlado Král

Vyštudoval Hudobnú vedu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Momentálne pokračuje na tejto katedre ako interný doktorand kde sa venuje výskumu hudobno-historických pamiatok a využitiu nových médií pri ich spracovní. Vo voľnom čase občas prispieva recenziami do rôznych periodík, číta knihy, pozerá filmy a je veľkým fanúšikom seriálu X-Files.