Food & Drink

Babičkine bylinky: Bazalka pravá pomôže pri chudnutí aj migréne

By  | 

Bazalká pravá sa dostala do Európy pravdepodbne z Indie, kde je táto bylinka známa a pestovaná už viac ako 5000 rokov. V Indii je Bazalka pravá považovaná za posvätnú bylinku, ktorá pomáha duši v jej putovaní do raja. Používala sa aj pri pohreboch v Egypte, kde je dokázaná jej prítomnosť pri balzamovaní múmií.  Rimania bazalku považovali  za afrodiziakum a používali ju vo forme éterických olejov. V Grécku ju poznal už zakladateľ botaniky Theofrastos z Eresu a botanik a lekár Pedanius Dioscorides.  Jej názov je odvodený od gréckeho slova basileus, ktoré znamená kráľ. Bylinka sa spája so sviatkom Povýšenia svätého Kríža, ktorý sa viaže k príbehu o nájední pravého krížka, na ktorom bol pribitý Ježiš Kristus. Ten našla na svojich cestách Sv. Helena, matka cisára Konštantína Veľkého.

Kde rastie a ako sa zberá

Bazalku pravú u nás vo voľnej prírode nájdeme iba ťažko. Pestuje sa hlavne doma v kvetináčoch, kedže svojou povahou je pre Bazalku pravú vhodným prostredím práve interiér. Bazalka pravá vyžaduje  dostatočne hlbokú, vysoko výživnú a priepustnú pôdu s dostatkom vlahy. Pestujeme ju na slnečnom a teplom mieste chránenom pred vetrom.  Ak chceme Bazalku pravú pestovať  doma tak s výsevom začíname v druhej polovici marca. Semená bylinky začnú klíčiť za 10 až 14 dní. Následne kvetináč uložíme ideálne k južnému oknu, kde bude mať dostatok slnka. Bylinku však chránime pred priamim poludňajším slnkom. Zbiera sa koreň i s pozdemkom, prípadne i vňať, listy, kvety a plody. Pre ďalšie využitie rastlinu opatrne sušíme v tenkých vrstvách pri teplote 35 °C.

basil_tomatoes

Bazalka pravá a jej využitie a liečivé účinky

Bazalka pravá si našla svoje využitie hlavne v kuchyni, kde sa používa ako korenina do jedál. Čerstvé lístky sa pridávajú do šalátov, používame ich pri príprave omáčok, či dochucovaní mäsa. Okrem toho, že Bazalku pravú poznáme hlavne ako korenie, tak má aj liečivé učinky. Obsahuje silice a triesloviny, minerálne látky a vitamín C. Sušené listy bylinky, či už ako korenie do jedál alebo vo forme čaju, podporujú trávenie. Priaznivé účinky má Bazalka pravá pri plynnatosti a dráždením žalúdočných žliaz podporuje chuť do jedla, zlepšuje metabolizmus a napomáha pri odbúravaní tukov. Ďalej účinkuje aj protizápalovo pri ochoreniach ústnej dutiny a má protikŕčové účinky pri chronickej bronchitíde s výrazným kašľom. V ľudovom liečiteľstve je považovaná za silné antidepresívum, pretože pôsobí proti stresu a nespavosti.

Príprava a použitie

Bazalkový čaj si pripravíte z 2 lyžičiek čerstvej alebo sušenej bylinky, ktoré zalejeme 2,5dcl vriacej vody a necháme 5 minút lúhovať. Čaj podporuje trávanie, pôsobí proti kašľu (pijeme 2x denne po malých dúškoch), utišuje bolesť a pomáha pri migréne. Čaj možno použiť tiež na kloktanie pri zápale ďasien a ústnej dutiny.

Bazalkové pesto si pripravíte z 500g čerstvých listov, 3-4 strúčikov cesnaku, 100ml olivového oleja, 40g píniových orieškov, 50g parmezánu alebo pecorina. Dochutíte soľou (ideálne kóšer alebo morská) a mletým čiernym korením.

Prvý krokom je, že bazalkové listy s cesnakom a olivovým olejom rozdrvíme v mažiari. Následne pridáme píniové oriešky, soľ, čierne mleté korenie a parmezán. Všetky ingrediencie dôkladne rozdrvíme na hladkú kašu. Ak sa nám nechce namáhať s mažiarom môžeme použiť aj mixér. Pesto skladujeme v chladničke, môžno ho však aj zmraziť pre neskoršie použitie (v mrazničke skladujte maximálne 3 mesiace). V tom prípade pesto pripravíme bez syru a do pesta ho pridáme až pred priamou prípravou jedla.

Vlado Král

Vyštudoval Hudobnú vedu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Momentálne pokračuje na tejto katedre ako interný doktorand kde sa venuje výskumu hudobno-historických pamiatok a využitiu nových médií pri ich spracovní. Vo voľnom čase občas prispieva recenziami do rôznych periodík, číta knihy, pozerá filmy a je veľkým fanúšikom seriálu X-Files.