Food & Drink Lifestyle

Ako to je s výživovými vlastnosťami mlieka?

Mlieko patrí medzi základné zdroje potravín v bežných domácnostiach. Je bohatý na bielkoviny, minerálne látky (vápnika, jódu) a niektoré dôležité vitamínov (A, D, E, B12). Tiež si je treba priznať, že povedzme vápnik (ktorý patrí medzi jeho najvýživnejšie nutričné doplnky) vie telo využiť len z malej časti. Mlieko totiž obsahuje aj síru a čím viac konzumujeme bielkoviny s obsahom síry, tým viac dochádza k uvoľňovaniu vápnika z kostí. A to spôsobuje ich lámavosť. Hoci bielkoviny v mlieku sa považujú za kvalitné, čoraz viac ľudí má s ich trávením problémy a majú na ne alergiu.

Mlieko (kravské aj materské) tiež obsahuje laktózu (mliečny cukor). Túto laktózu musí telo spracovať, rozštiepiť, a to sa deje za pomoci enzýmu – laktázy. Produkcia tohto enzýmu však vekom klesá, pretože telo je geneticky naprogramované tak, aby vedelo tráviť laktózu už v čase dojčenia. No a s ukončením dojčenia sa potreba štiepiť laktózu znižuje. Preto veľa ľudí trpí na laktózovú intoleranciu, ktorá sa prejavuje napríklad kŕčmi, hnačkou, nafukovaním.

Odporcovia mlieka tvrdia, že mlieko a mliečne výrobky poškodzujú sliznicu tenkého čreva, čím sa narušuje imunitná bariéra medzi črevom a krvou, a nestrávené bielkoviny prenikajú do krvného obehu (hoci nestrávené by sa tam nemali dostať). Vytvára sa hlien, ktorého sa telo snaží zbaviť. Ak ho nevylúči, usadzuje sa na stenách ciev a slizníc.

Mlieko však rozhodne nemožno zavrhnúť – živiny, ktoré obsahuje, sú pre organizmus prospešné. Používa ho aj ajurvéda pri rôznych zdravotných problémoch. Problémom však je, že mlieko v škatuli v obchode prešlo dlhú cestu od nadojenia až k vám, počas ktorej bolo rôzne tepelne ošetrované (napr. pasterizáciou alebo UHT ohrevom, aby bolo trvanlivé), homogenizované a inak upravované. Ako liek sa však používa čerstvé, neupravované mlieko.

Medzinárodný deň mlieka sa celosvetovo datuje k 16.5.

Mlieko a jeho zloženie

Mlieko je jednou z najzdravších potravín. Obsahuje významné živočíšne bielkoviny, tuk, minerálne látky, esenciálne aminokyseliny, vitamíny, stopové prvky. Dané látky sú významné pre zdravý vývoj, funkciu nervovej sústavy a celkovo priaznivo ovplyvňujú zdravie a vývoj človeka.

Mliečne bielkoviny napríklad tvoria až okolo 20 esenciálnych aminokyselín, pričom sú dôležité preš ľudský organizmus, ktorý si ich nie je schopný sám vyprodukovať. Mliečny tuk naopak tvoria zlúčeniny mastných kyselín, voľné mastné kyseliny, fosfolipidy, estery a ďalšie. Dominantnými sú mastné kyseliny (podiel zhruba 80-90%) a samozrejme vzrastajú podľa druhu mlieka (v plnotučnom sa jeho obsah blíži až k 40g na 1liter).

Mliečny cukor
Mliečny cukor patrí medzi sacharidy a nazýva sa laktóza (ako sme vyššie spomínali). Laktózu tvoria dve látky glukóza a galaktóza. Významná je tým, že je veľmi ľahko stráviteľná a tiež je výborným zdrojom energie. Energia je potrebná pre rast organizmu.

Minerálne látky
Z minerálnych látok obsahuje mlieko vápnik, fosfor, draslík, horčík, síru, sodík a chlór a v menšom množstve stopové prvky – železo, meď, kobalt, mangán, jód, zinok, fluór. Zo spomenutých látok je najdôležitejší pomer vápnika fosforu. Tieto prvky sú pre organizmus veľmi dôležité. Priaznivo ovplyvňujú stavbu kostí a zubov.

Vitamíny 
Mlieko obsahuje veľa zdraviu prospešných vitamínov. Z vitamínov rozpustných v tukoch sú to vitamín A a jeho provitamín karotén, vitamín D a E. Z vitamínov rozpustných vo vode sú to vitamín B1, B2, B6, B12 a aj samotný vitamín C. Vitamíny prítomné v mlieku pozitívne vplývajú na kosti, imunitu, činnosť mozgu a pamäte a taktiež dodávajú telu zdravie a energiu.
Použité zdroje:

http://www.opotravinach.sk/sciences/view/MLIEKO%20a%20jeho%20v%C3%BD%C5%BEivov%C3%A1%20hodnota

http://lepsiden.sk/mlieko-mliecne-vyrobky/

O autorovi

Martin Hladký

Martin Hladký

Študuje na Fakulte ekonomiky a manažmentu v Nitre a mimo toho sa zaujíma o rôzne úrovne spoločenského poznania. Kedysi aktívnejšie športovanie vymenil za vzťah k filmovému umeniu a umeniu v rôznych jeho oblastiach.