Food & Drink

11 chutných a zdravých bylín so zaujímavými liečivými vlastnosťami

By  | 

Myší chvost
Vyrábajú sa z neho liečivé masti na rany. Žuvanie jeho listov odstraňujú bolesti zubov, dá sa z neho spraviť tiež čaj proti nachladnutiu a používa sa aj na rôzne obklady, ktoré liečia napríklad hemeroidy.

Ďatelina lúčna
Chemické látky obsiahnuté v ďateline sa používajú na liečbu návalov tepla a ďalších príznakov spojených s menopauzou. Obsahuje látky ako izoflavóny, ktoré v tele pôsobia ako ženský hormón estrogén.

Skorocel
Listy skorocelu, rovnako ako jeho šťava sa vo veľkej miere používajú ako roztok na liečbu popálenín, bodnutia hmyzom, uštipnutia jedovatých hadom, vyrážok, pľuzgierov či rezných rán. Má na viac protizápalové účinky, je tiež bohatý na tanín, ktorý zastavuje krvácanie a obsahuje zlúčeninu alantoín, ktorá lieči poškodené kožné bunky.

Medovka lekárska
Medovka lekárska má v liečiteľstve, teda skôr lekárstve dlhú históriu využívania. Takisto má antioxidačné, antivírusové a sedatívne účinky. Jej listy a kvety sa môžu jesť aj surové. Jemný medovkový esenciálny olej sa vďaka jeho vlastnostiam vysoko cení v arómoterapii práve vďaka jeho povzbudzujúcim a upokojujúcim účinkom a v starostlivosti o pleť. Formou protizápalového prostriedku.

Ostropestrec mariánsky – silybum mariánske
Pestrec mariánsky pôsobí aj ako protijed pri otrave jedovatými hubami (muchotrávka zelená). Používa sa už vyše 2000 rokov ako liek na pečeň. Extrakt z tejto rastlinky sa používa na liečbu alkoholom spôsobeného. Obsahuje látku nazývanú silymarín, ktorá dokáže účinne chrániť pečeň pred poškodením a po predávkovaní liekmi obsahujúcimi paracetamol (paralén).

Žerucha siata
Lepidium virginicum – má podobnú chuť ako rukola. Listy žeruchy siatej sa dajú jesť surové a v šalátoch, alebo ich môžete použiť aj do sezónnych polievok ako prostriedok posilňujúci imunitný systém metabolizmu.

Divozel
Sušené ich možno užívať ako čaj liečiaci respiračné neduhy, vrátane astmy, a olej vyrobený z jeho kvetov je prírodným liekom na ušné infekcie. Listy divozelu dokážu stimulovať kašeľ a vyčistiť zahlienené pľúca.

Žihľava
Žihľava je výživná a má mnoho zdravých a liečivých vlastností. Je vynikajúcim zdrojom vitamínov A, B a C, ako aj minerálnych látok, vápnika, horčíka a zinku. Používa sa už celé roky na liečbu artritídy a sezónnych alergií. Môžete ju využiť aj ako hnojivo do záhradky.

Púpava
Púpava je nabitá stopovými prvkami. Obsahuje meď, kobalt, zinok, bór, molybdén a vitamín D. Čistí a detoxikuje pečeň tým, že pomáha z tela vyplavovať toxíny, znížiť hladinu cholesterolu v krvi, dokáže tiež normalizovať hladinu cukru v krvi a zabrániť zhlukovaniu krvných doštičiek v cievach.

Portulaka kapustná
Používa sa väčšinou ako šalát. Je vynikajúcim zdrojom dôležitých živín. Obsahuje viac omega-3 mastných kyselín, než akákoľvek iná listová zelenina. Ďalej má vysoký obsah antioxidantov, ako sú vitamíny A, C a E a nevyhnutných minerálov, ako je železo, horčík, vápnik a draslík.

Kapucínka
Táto rozšírená burina rastie na mnohých miestach. Má podobnú pikantnú chuť ako napr. žerucha. Má taktiež veľmi silné antibiotické účinky. Listy sú fantastickým „čističom“ krvi a lymfatického systému. Sú tiež známym stimulátorom chuti do jedla.

Zdroj:

http://blogs.naturalnews.com/11-edible-weeds-various-medicinal-healing-properties/

Martin Hladký

Študuje na Fakulte ekonomiky a manažmentu v Nitre a mimo toho sa zaujíma o rôzne úrovne spoločenského poznania. Kedysi aktívnejšie športovanie vymenil za vzťah k filmovému umeniu a umeniu v rôznych jeho oblastiach.